Levenstestament en volmacht

Als u nog wel zelf beslissingen kunt nemen, maar in de toekomst problemen wilt voorkomen, bijvoorbeeld bij beginnende dementie of een lichamelijke beperking, kunt u kiezen voor een volmacht of levenstestament. Een dergelijk document kunt u ook laten opstellen als u door een tijdelijk verblijf in het buitenland uw zaken hier niet zelf kunt regelen.
Zowel een volmacht als een levenstestament worden opgesteld voor situaties waarin u zelf geen beslissingen (meer) kunt nemen. U wijst in beide gevallen een vertrouwenspersoon aan.

Volmacht
U geeft een volmacht aan iemand in wie u het volste vertrouwen heeft. Deze vertrouwenspersoon mag namens u handelen. Daarnaast blijft u vanzelfsprekend zelf bevoegd om handelingen te verrichten. Deze vertrouwenspersoon neemt slechts de regie van u over, als u dit zelf niet meer kunt. Hierin zijn slechts een beperkt aantal aanwijzingen opgenomen.

Levenstestament
Een levenstestament is een bijzondere volmacht. Hierin legt u zowel uw financiële als uw persoonlijke wensen vast. Een levenstestament wordt opgesteld voor situaties tijdens uw leven. Hierin kunt u al uw wensen aangeven, bijvoorbeeld ten aanzien van de zorg voor uzelf, schenkingen aan kinderen, verkoop van inboedel en woning, zorg voor uw huisdieren enzovoorts. Een gewoon testament gaat pas in zodra u bent overleden.

Notariële akte
Zowel een volmacht als een levenstestament worden in de meeste gevallen bij notariële akte vastgelegd. Wilt u graag een dergelijk document laten opmaken of heeft u vragen hierover? Neem dan contact met ons op. Wij komen graag bij u thuis om alles overeenkomstig uw wensen te regelen. Vanzelfsprekend kunt u ook bij ons op kantoor langskomen. Daarna zorgen we voor een verkort traject bij de notaris.

Uw levenstestament kan in het Centraal Levenstestamentenregister (CLTR) worden ingeschreven, zodat voor derden duidelijk is dat u een levenstestament heeft. Slechts de notaris heeft toegang tot het register en mag relevante informatie aan de juiste personen geven

Wilt u meer lezen?
Wie geeft u het vertrouwen? Klik hier voor de brochure van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie.

Praktijkvoorbeeld

Het echtpaar Deurlo is tegen de zeventig en al twintig jaar gelukkig getrouwd. De heer Deurlo vraagt zich af wat er testamentair geregeld moet worden in geval hij dementie krijgt. Hij heeft namelijk gehoord dat de rechter zich dan ‘met zijn zaken gaat bemoeien’ en dat wil hij absoluut niet. Beiden komen bij ons met het verzoek een testament op te stellen, waarin dit goed geregeld wordt.

Als de heer Deurlo gaat dementeren en zijn belangen niet meer kan behartigen, is het mogelijk ter bescherming van hemzelf een bewindvoerder aan te stellen. Wat ook zou kunnen is dat een vertrouwd persoon op voorhand een volmacht krijgt, bijvoorbeeld de vrouw van de heer Deurlo. Wanneer het eenmaal zover is kan ze al zijn vastgelegde wensen uitvoeren, bijvoorbeeld op het gebied van financiën en medische zaken. Hiervoor hoeft zij dan geen toestemming meer aan de rechter te vragen.

De heer en mevrouw Van Deurlo besluiten beiden een volmacht op te laten maken. Een uitgebreid levenstestament hoeft voor hen niet, aangezien ze elkaars wensen kennen en elkaar volledig vertrouwen.